• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly

Home/Catalogus/Boeken/Waarderend Toezicht

€ 25,95
Waarderend Toezicht
BESTEL »
Auteurs
Carla Dubbelman
Rixt Heegsma
Beschrijving

Waarderend toezicht

Een vernieuwende kijk op de praktijk van bestuur en toezicht

 

Het lijkt simpel: de bestuurder bestuurt en de toezichthouder houdt toezicht. Maar keer op keer blijkt het in de praktijk niet zo simpel. Hoe het toezicht ook ingericht wordt, toezicht blijft mensenwerk waarbij de dialoog en het goede gesprek belangrijke ingrediënten zijn. In de dagelijkse praktijk van het toezichthouden gaat het ook om concrete vragen als: Hoe voer je een goed gesprek? Hoe zorg je dat alle perspectieven en invalshoeken aan bod komen? Hoe zorg je voor een goede relatie tussen toezicht en bestuur met ruimte voor een kritische noot? 

 

Dit boek biedt een vernieuwende en positieve kijk op bestuur en toezicht, waarbij anders gekeken wordt vanuit de concepten van waarderend onderzoek en de antropologie. Er worden verschillende theoretische uitstapjes gemaakt, die hun vervolg hebben in praktische oefeningen. De dialoog tussen RvC en bestuurder en stakeholders wordt belicht. Ook wordt de wijze van het werkbezoek door toezichthouders uitgewerkt: kijk en doe als een organisatie-antropoloog. Vanuit de groepsdynamica is aandacht voor het samenspel en de onderstroom in de bestuurskamer.

 

Dit boek is geschreven voor toezichthouders, die op andere manieren informatie vergaren, het goede gesprek willen voeren, reflecteren en transparant zijn. Toezichthouders die zich blijven ontwikkelen en die willen bijdragen aan de bedoeling van organisaties.

 

De auteurs hebben ervaring als toezichthouder en commissaris. Als Waarderend Toezicht zijn zij actief op het gebied van bestuur en toezicht.

 

 

Recensies

"Aanbevolen’, concludeert Jacques Gerards. ‘Het past goed in de actuele ontwikkeling van het toezicht: zichtbaar en in dialoog met betrokkenen."

- Recensie door Jacques Gerards voor Nationaal Register

 

"Met een verrassende eenvoud illustreren Dubbelman en Heegsma op een prikkelende manier hun concepten."

- Recensie door Christiaan Grigoleit voor NVTZ

 

"Waarderend toezicht geeft toezichthouders inzichten en praktische tips om het werk van toezichthouders te professionaliseren. En, gezien de waarderende insteek, nog leuker te maken ook!"

- Recensie door Liesbeth Tettero voor Managementboek.nl 

 

"Een zeer uitgebreide literatuurlijst laat zien dat hier sprake is van gedegen onderzoek en kennis van zaken. De auteurs weten waarover ze schrijven!"
- Recensie door Christel Deckers voor Managementboek.nl

 

"Zoals bij de inleiding al beschreven, het boek is een mooie samenvatting en werkboek om het juiste gesprek in organisaties te kunnen voeren. Met de praktijkvoorbeelden en werkvormen kun je er morgen gelijk mee aan de slag!"
- Recensie door Reint Scholten voor VTW

 


Details
Jaar van uitgave2018
Aantal pagina’s112
UitvoeringHardback
Formaat17 x 22 cm
ISBN9789490463656
NUR801

PRIJS/€ 25,95 BESTEL »