• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly

Home/Catalogus/Boeken/Terug aan de top

€ 27,50
Terug aan de top
BESTEL »
Auteurs
Theo van Iperen
Beschrijving

 

Terug aan de top gaat over een fenomeen waar vele organisaties mee te maken krijgen: een crisis van binnenuit, die langzaam het functioneren verslechtert en uiteindelijk de continuïteit bedreigt. Aan de hand van analyses van organisaties als Nissan, het New York Police Department en Philips brengt dit boek in kaart hoe de weg naar de top weer in te slaan. Dit gebeurt hand in hand met een systeem-psychodynamische benadering van organisaties, waarin niet structuren en systemen centraal staan, maar menselijke emoties en onbewuste processen. Zowel uit de praktijk als uit de theorie blijkt dat het niet genoeg is om de bedrijfsprocessen te repareren bij organisaties in problemen, maar juist ook de emotionele schade die is opgelopen te benoemen en aan te pakken. Holistisch leiderschap zorgt voor de juiste mix van doelgerichtheid en empathie die hiervoor nodig is. Op basis van nieuwe studies naar het herstel van ABN AMRO onder Gerrit Zalm en van het ministerie van Veiligheid en Justitie na de ‘Teeven-deal’ wordt in kaart gebracht wat de valkuilen zijn en hoe succes geboekt kan worden met deze nieuwe benadering van organisaties in problemen.

Recensies

 

 In this book Theo van Iperen has made a heroic effort to suggest to people in

crisissituations how they can make a difference. Using a psychodynamic-systemic lens he specifies ways in which organizations can bounce back. He points out the importance of the human factor, if the leaders in charge are serious about recovery.

Manfred F. R. Kets de Vries, Distinguished Clinical Professor of Leadership Development and Organizational Change, INSEAD.

 

Theo van Iperen heeft met dit boek een indrukwekkende studie afgeleverd, met daarin een trefzekere analyse van het herstelproces bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, waaraan ik leiding mocht geven. Achteraf gezien had ik graag vooraf over dit boek beschikt, want dat had ons vast voor een aantal belangrijke valkuilen behoed.

Siebe Riedstra, voormalig secretaris-generaal ministerie van Justitie en Veiligheid.

 

Ook in de praktijk weet Theo van Iperen organisaties te revitaliseren na een crisis. Hij zorgt ervoor dat medewerkers weer gezien worden en zich gerespecteerd voelen. Dit gebeurt door transparant te zijn en medewerkers actief te betrekken. Daardoor ontstaat nieuwe energie en het zelfvertrouwen om gezamenlijk de problemen op te lossen.

Marja Weijers, voormalig bestuurder Diaconessenhuis Leiden, Alrijne Ziekenhuis, Laurentius Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix. 

 

Met dit boek levert Theo van Iperen een nuttige bijdrage rond distressed organisaties. Hij laat overtuigend zien dat bestuurders niet moeten blijven sturen met spreadsheets en kpi’s maar hun instrumentarium moeten verbreden met op systeem-psychodynamica gebaseerde interventies, die mensen centraal stellen bij hersteloperaties.

Jeroen Princen, curator Imtech/partner DVDW Advocaten.

 

‘Terug aan de top’ geeft een scherpe analyse hoe organisaties in problemen weer op te richten. Daarvoor wordt een zeer verhelderend model in stelling gebracht: het Giotto Veranderwiel. Dit helpt om integraal naar veranderprocessen te kijken en deze te doorgronden. Verplichte literatuur voor (top-)managers, adviseurs en onderzoekers!

Jo Caris, emeritus-hoogleraar Organisatieontwikkeling, TIAS Business School.


Details
Jaar van uitgave2021
Aantal pagina’s184
UitvoeringPaperback
Formaat
ISBN
NUR801

PRIJS/€ 27,50 BESTEL »