• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly

Home/Catalogus/Boeken/Politiek meesterschap

€ 29,50
Politiek meesterschap
BESTEL »
Auteurs
Martin Hetebrij
Beschrijving

Nelson Mandela (1918 - 2013) is een iconische figuur van onze tijd. Een ideaal van leiderschap. Voor sommigen goddelijk en te ver verwijderd van ons leven om te kunnen navolgen. Mandela bezat politiek meesterschap. Het vermogen om zich niet te laten meeslepen door de dynamiek van een steeds verder escalerende strijd. Dat meesterschap maakte het hem mogelijk om met vechten en escaleren te stoppen. Hij deed dat met politiek en moreel vermogen.

Het boek 'Politiek Meesterschap' geeft inzicht in de wijze waarop Mandela politiek handelde, hoe hij omging met de druk van mee- en tegenstanders en hoe hij zijn eigen invloed op hen uitoefende. Hij wist te verbinden waar dat maar mogelijk was, Als er gevochten moest worden, dan vocht hij. Maar wel zo dat mogelijkheden om het gevecht te stoppen in stand werden gehouden. Het lukte hem om in Zuid-Afrika een burgeroorlog te voorkomen en een overgang van vechten naar verbinden mogelijk te maken.

Martin Hetebrij laat zien dat politiek en moreel vermogen te leren is. Hetebrij heeft naam gemaakt met een model over de werking van macht en communicatie. Zijn boek Macht en politiek handelen in organisaties, iedereen speelt mee uit 2006 is al vele malen herdrukt.

Recensies

Teksten van en over Nelson Mandela vormen de insteek van dit boek. Met een theoretisch kader van de auteur over leiderschap en communicatie. Aan bod komen Mandela's politiek programma, inhoudelijk programma, strategisch programma, strategisch netwerk, strategische ambitie en inhoudelijke ambitie. Mandela vormde zich, net als in een bokswedstrijd, een beeld van de tegenstander. Zo legde hij verbinding om tot overeenstemming te komen. Hij koos voor strategisch, verbindend of vechtend communiceren. Tijdens zijn gevangenschap oefende hij de vaardigheden als woordvoerder van medegevangenen, wat hem later als president van pas kwam. Ieder hoofdstuk begint met een portret van Mandela in een zwart-witraster, de hoofdstuktitel op het 'oogbalkje'. Noten onder aan iedere pagina. Naarmate het boek vordert, wordt het interessanter, maar het bevat veel herhalingen. Voorbeelden van andere leiders zouden ook interessant zijn.

Drs. Marianne van den Heuvel


Details
Jaar van uitgave2015
Aantal pagina’s256
Uitvoering
Formaat
ISBN9789490463397
NUR801

PRIJS/€ 29,50 BESTEL »