• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly

Home/Catalogus/Boeken/Onvrijwillig

€ 24,95
Onvrijwillig
BESTEL »
Auteurs
Pieter Wijnsma
Hildegard Pelzer
Monika Milz
Beschrijving

‘Ik ben een half jaar van de kaart geweest. Mensen zeggen tegen me: volgens mij ben je nu pas weer de oude ... Het is inmiddels zes jaar geleden dat ik vertrok.’

 

Het komt met grote regelmaat voor dat een bestuurder van een organisatie gedwongen wordt te vertrekken. Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Altijd. In de eerste plaats voor de bestuurders zelf (en hun naasten). Maar ook voor allerlei andere betrokkenen in en

buiten de organisatie. En zeker ook voor de interne toezichthouders die verantwoordelijk zijn voor dat vertrek. Meestal gaat er een moeizaam, intensief en soms ook langdurig proces aan vooraf.

 

‘Het is één groot taxatievraagstuk’

 

Toezichthouders worstelen nogal eens met de vraag of de zittende bestuurder nog past bij de opdracht van de organisatie. ‘Vinden we dat het goed gaat? Moet er worden ingegrepen en moet de bestuurder vertrekken? Zo ja, wanneer? En hoe dan?’ Op deze en

vele andere vragen gaat dit boek in. Bestuurders en toezichthouders kunnen veel leren van de ervaringen van anderen met het onvrijwillig vertrek van bestuurders.

 

De auteurs hebben 70 gesprekken gevoerd met zowel bestuurders als toezichthouders die met een vraagstuk van gedwongen vertrek werden geconfronteerd. Allen waren werkzaam voor not-for-profitorganisaties. Dit boek doet verslag van hun bevindingen. Het bevat een groot aantal lessen voor zowel bestuurders als toezichthouders. Ook voor degenen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven.

 

It takes two to tango, concluderen de auteurs. Maar daarvoor moeten beide partijen wel goed kunnen dansen. En die dans begint al voor de eerste stap.

 

Pieter Wijnsma, Hildegard Pelzer en Monika Milz zijn verbonden aan Governance

Support. Zij ondersteunen bestuurders en toezichthouders bij governance vraagstukken door middel van advisering, begeleiding, coaching en scholing.

Recensies

Uit een recensie door Annette Nijhuis, lid van de RvC van Viverion en van LEKSTEDEwonen:

'Je wordt aangezet tot reflectie en wat opvallend vaak terug kwam, was dat de eventuele ingewikkelde punten niet of minimaal werden besproken. Bestuurders besteedden geen tijd aan coaching of intervisie. En in een aantal gevallen leken de jaarlijkse zelfevaluaties van de raad onvoldoende diepgang te hebben gehad, waardoor zwak functioneren van de raad kon blijven voortbestaan.  Ik raakte er zeer door geïnspireerd: welke patronen herken ik in mijn eigen doen en laten, wat zijn mijn valkuilen, welk teamgedrag werkt niet en wat ik ervoor in de plaats willen zien. Een echte aanrader als je je als bestuurder en toezichthouder verder wilt ontwikkelen'.

Bron: de nieuwsbrief van de VTW op 14 mei 2021.

 


Details
Jaar van uitgave2020
Aantal pagina’s168
UitvoeringPaperback
Formaat13,5 x 21 cm
ISBN
NUR

PRIJS/€ 24,95 BESTEL »