Elke dag nemen we besluiten. Sommige besluiten nemen we bewust. Andere gaan meer volgens routine en vaste patronen. Ook managers, politici, bestuurders en toezichthouders nemen besluiten. Alleen of in teams. Ze weten wat ze doen, zou je zeggen. Toch nemen doorgewinterde professionals en leidinggevenden besluiten die soms slecht of zelfs rampzalig uitpakken. Als die besluiten fout blijken te zijn, hebben ze verstrekkende gevolgen die niet zelden negatief in het nieuws komen en organisaties aan het wankelen kunnen brengen.
Hoe kan dit gebeuren? Hoe komt het dat mensen beslissingen nemen waarvan ze zich daarna afvragen: hoe hebben we dit ooit kunnen doen? Voorbeelden genoeg: Een groot, geldverslindend project dat mislukt. Een fusie die tot kapitaalvernietiging leidt. Een faliekant mislukte militaire operatie. Banen die verloren gaan door slecht beleid. Wim van Hennekeler maakt in dit boek een tocht langs foute besluiten.
Vanuit zijn achtergrond als politicoloog en managementadviseur heeft Wim van Hennekeler een fascinatie ontwikkeld voor de manier waarop besluiten tot stand komen. Hij onderzocht de achterliggende patronen en verschillende besluitvormingsculturen met haar valkuilen en ontwikkelpunten. Op basis daarvan komt hij tot een reeks van aanbevelingen waarmee fouten kunnen worden voorkomen. En beslissingen verbeteren.
Op www.foutebesluiten.nl zijn regelmatig nieuwe voorbeelden te zien van foute besluiten. Lezers kunnen daar ook eigen ervaringen met foute besluiten melden.
Wim van Hennekeler begeleidt en adviseert organisaties, directies, Raden van Bestuur en afdelingen bij veranderingen. Hij publiceert regelmatig, recentelijk onder meer over de veranderende rol van de Raad van Bestuur van ondernemingen en over de impact van digitale transformatie op leiderschap, organisatie en veranderprocessen. Hij spreekt over deze onderwerpen ook op seminars en congressen.
Wim heeft zelf ook eindverantwoordelijke leidinggevende rollen vervuld in management consultancy en opdrachten gedaan in diverse landen in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, China, India en het Midden-Oosten. Vóór hij consultant werd, was Wim eerst werkzaam als researcher bij VPRO Televisie en vervolgens beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij is afgestudeerd als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam.
In adviestrajecten met organisaties legt Wim de nadruk op daadwerkelijk implementeren, niet blijven steken in de fase van het advies. Die adviestrajecten hebben bijvoorbeeld betrekking op gebieden als (digitale) innovatie, klantfocus, business modellen die veranderen door technologie of andere ingrijpende veranderingen. De besluitvormingscultuur van de organisatie vormt daarbij per definitie een richtsnoer. Wim staat organisaties vaak bij als er belangrijke besluiten te nemen zijn, maar ook als er teruggeblikt wordt op een besluit dat slecht heeft uitgepakt. Dit om tot een betere besluitvormingscultuur te komen.
"Het is geen how-to, hij presenteert ook geen model: hij probeert vooral bewustzijn te creëren over de onderliggende patronen bij foutieve besluitvormingsprocessen. ‘Het is niet zo gek om af en toe je toon een beetje te matigen.’" - interview op Managementboek.nl.
Jaar van uitgave | 2019 |
Aantal pagina’s | 172 |
Uitvoering | Paperback |
Formaat | 175 x 245 mm |
ISBN | 9789081091404 |
NUR |